Doelstellingen

Meedoen en voor elkaar zorgen

Doelstelling 2: Meedoen en voor elkaar zorgen

De verschillen in de mate van meedoen tussen (groepen) inwoners nemen af, inwoners zorgen meer voor elkaar en zijn meer betrokken in de buurt

Deze doelstelling is nieuw en vervangt de oude doelstelling ‘Inwoners doen mee, zorgen voor elkaar en zijn betrokken in de buurt’ uit de programmabegroting 2024, zie beleidsnota ‘Wmo Samen Leven, Samen Zorgen’ onder het beleidskader. 

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten:

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

 

Beleidsnota Wmo Samen Leven, Samen Zorgen  

2024

Utrechts kader voor de Wmo 2024-2034.

Nota van Uitgangspunten Onderdelen van de Sociale basis en Basiszorg  

2024

In de nota van uitgangspunten wordt voor de nieuwe uitvraag van o.a. de voorziening sociaal makelen en sociaal beheer het kader geschetst voor één of meerdere opdrachten. Hierbij zijn vijf generieke uitgangspunten geformuleerd, waaronder 'Gemeenschap centraal', 'Samenwerken in de wijk' en ‘Ongelijk investeren voor gelijke kansen'.

Beleidsnota Gezondheid: Samen gezondheidsverschillen verkleinen

2024

De beleidsnota gezondheid is gericht op het verkleinen van gezondheidsverschillen met 30% in 2040. Het betreft integraal beleid en geeft ook invulling aan het initiatiefvoorstel ‘Ongelijk Investeren in Gelijke Kansen’.

Agenda Utrecht voor iedereen toegankelijk  

2020

In de visie beschrijven we 3 kansen om van Utrecht een stad te maken die werkelijk voor iedereen is.  

Visie Versterken Sociale Basis  

2018

De nota beschrijft de visie op het deel van de sociale basis dat valt onder de Wmo, benoemt de ontwikkelopgaven en geeft inzicht in de beschikbare budgetten.  

Beleidskader Beheerde speeltuinen  

2017

Het kader regelt het beheer en de exploitatie van de beheerde speeltuinen. Het doel van dit kader is de stimulering van de verzelfstandiging van de speeltuinen en het overdragen (op eigen tempo) van het beheer aan bewonersorganisaties, waar mogelijk.  

Effectindicatoren

*Nieuwe indicator: na aanpassing van de vraagstelling in de Inwonersenquête kiezen we ervoor de indicator ‘%inwoners dat zich in de buurt inzet met een of meer activiteiten’ te splitsen in specifiekere inzet, meer passend bij dit programma. De bredere indicator is vanaf dit jaar wel opgenomen onder programma Betrouwbare Overheid. 

Uitgebreidere informatie over indicatoren die betrekking hebben op deze doelstelling is te vinden:

Activiteiten

Om onze doelstelling te bereiken, gaan wij het volgende doen:

Nieuwe activiteiten in het begrotingsjaar

  • We stellen een uitvoeringsprogramma op rondom informele zorg en mantelzorg. Hierin beschrijven we onze inzet op mantelzorg, vrijwilligersbeleid en informele zorg en welke ontwikkelingen we op deze thema’s zien (gereed in Q1 2025). 
  • We doen een aanbesteding voor sociaal makelaarschap (gereed in Q1 2026).  
  • We starten het traject om de subsidieregelingen sociale basis met ingang van 2027 te herzien, in lijn met de Hervormingen Sociaal Domein (zie bijlage), de Wmo-nota en Jeugdnota (gereed in Q1 2026).  
  • We doen een aanbesteding voor de opdracht om de informatievoorziening in de sociale basis nog laagdrempeliger en gerichter te organiseren (gereed in Q1 2026).

Activiteiten die we niet meer doen

  • Wij geven Solgu geen opdracht meer om de app wheelmap te vullen, vanwege onvoldoende gebruik bij de doelgroep. Wij stimuleren partijen in de stad om op hun eigen site te communiceren over hun toegankelijkheid.   

Activiteiten die we blijven doen en/of anders gaan doen

  • We ondersteunen en faciliteren vrijwillige inzet voor elkaar, we versterken gemeenschapskracht en faciliteren organisaties met een sterk netwerk in de leefwereld van kwetsbare inwoners via de subsidieregeling Vrijwillige inzet voor elkaar.  
  • We financieren de basisvoorziening ondersteuning vrijwilligers en mantelzorgondersteuning .  
  • We verbeteren de toegankelijkheid in de stad met de subsidieregeling Toegankelijkheid, reiken de Toegankelijkheidsprijs uit, werken samen met partners in de stad in het Stadsakkoord Toegankelijkheid en nodigen hiervoor nieuwe partners uit.  
  • We ondersteunen belangenbehartiging door organisaties met de subsidieregeling De Stem van Utrechters.  
  • We voeren de activiteiten in het Uitvoeringsplan Eenzaamheid 2023-2026 uit, samen met de netwerkpartners van Utrecht Omarmt. We focussen hierin op migrantenouderen, jongvolwassenen en (alleenstaande) thuiswonende ouderen, waarbij extra wordt ingezet op het taboe doorbreken en nieuwe samenwerkingen aangaan.
  • We financieren een overbruggingsperiode voor het sociaalmakelaarswerk, conform de Nota van Uitgangspunten Sociaal Makelen 2019-2024 .  
  • We voeren het Uitvoeringsprogramma Basiseducatie Volwassenen 2023-2026 uit.
  • We zijn partner in het programma Thuis in je wijk dat zich focust op mensen met een psychische kwetsbaarheid, NAH, LVB en/of een verleden in dakloosheid.  

Financiën Meedoen en voor elkaar zorgen

Binnen deze doelstelling zijn er geen reservemutaties die dienen te worden toegelicht.

Beïnvloedbaarheid

De grafiek hieronder laat zien welk percentage van de lasten van deze doelstelling beïnvloedbaar is.

De beïnvloedbaarheid voor 2025 14 %, (2026 24 %, 2027 22 % , 2028 23 %)

Het aanbod in de Sociale Basis is vastgelegd in meerdere, soms meerjarige subsidiebeschikkingen. Voor het verlagen van het budget is een redelijke opzegtermijn nodig, daarom ins 2025 beperkt beïnvloedbaar.

NB: de beïnvloedbaarheid van de onderdelen van het programma is niet optelbaar. Het verlagen van dit budget zal een opdrijvend effect hebben op de kosten van basiszorg en aanvullende zorg en wachtlijsten zullen toenemen.

Deze pagina is gebouwd op 09/12/2024 12:35:45 met de export van 09/12/2024 12:25:50