Doelstellingen

Deelname en bezoek cultuur

Doelstelling 9: Deelname en cultuur bezoek

Een breed publiek uit Utrecht en daarbuiten neemt actief deel aan en bezoekt het culturele aanbod in de stad.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten:

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Cultuurnota 2025-2028 'Kleur bekennen'

2023

Uitgangspunten voor cultuur in de periode 2025-2028, voortbouwend op de vier pijlers uit de Cultuurvisie 2030. Een solidaire, eigenzinnige en uitnodigende cultuursector staat centraal.

Uitvoeringsprogramma cultuurparticipatie 2024-2028

2023

Uitvoering van beleid en regelingen op het gebied van cultuur in de vrije tijd, cultuur in de wijk en cultuur op school.

De Kracht van Cultuur - Kadernota Cultuurparticipatie 2022-2030

2022

De verschillende beleidsthema's en regelingen voor cultuur in de vrije tijd, cultuur in de wijk en cultuur op school, inclusief een visie op het geheel .

Uitvoeringsnota Kunst in de openbare ruimte 2021-2030

2021

In deze nota zijn de vier pijlers van de Cultuurnota op verschillende manieren verbonden met de uitgangspunten voor beeldende kunst in de openbare ruimte om de stad mooier en beter te maken. 

Kunst Kleurt de Stad - Cultuurvisie 2030 en Cultuurnota 2021-2024

2020

De cultuurvisie tot 2030 en de uitgangspunten voor Cultuurnota 2021-2024, met als pijlers:

  • pluriform aanbod
  • ruimte voor ontwikkeling
  • stimuleren van creatief vermogen

een inclusieve cultuursector

Effectindicatoren

Activiteiten

Om onze doelstelling te bereiken, gaan wij het volgende doen:

Nieuwe activiteiten in het begrotingsjaar

  • Via de nadere regel Subsidie Amateurkunsteducatie 2025-2028 ontvangen 9 organisaties (6 muziek, 2 dans en 1 theater) meerjarige subsidie. Het gaat hier over cultureel cursusaanbod voor kinderen, jongeren en volwassen op locaties in Vleuten/De Meern, Leidsche Rijn, Noordwest, Zuidwest, Zuid, Noordoost en de Binnenstad. 
  • Het meerjarige programma Creatief Vermogen Utrecht krijgt in de periode 2025-2028 een vervolg. Met Cultuur en School als penvoerder en de HKU als kennispartner werken 19 culturele instellingen samen op 42 basisscholen en 5 middelbaren scholen aan het vergroten van het creatieve vermogen van kinderen en jongeren.  

Activiteiten die we niet meer doen

  • Het budget voor PACT vervalt. PACT is de organisatie waarmee de naleving van de Code diversiteit en inclusie in de Utrechtse cultuursector gestimuleerd wordt.

Activiteiten die we blijven doen en/of anders gaan doen

  •  Vanuit het uitvoeringsprogramma cultuurparticipatie hebben we 3 pijlers: cultuur op school, cultuur in de vrije tijd en cultuur in de wijk. Met dit programma streven we ernaar dat ook in 2025 iedereen de kans krijgt om met cultuur in aanraking te komen en hieraan deel te nemen, dit doen we o.a. aan de hand van verschillende regelingen.  
  • Vanaf 2025 gaat de nieuwe regeling combinatiefuncties cultuur in en kunnen organisaties weer voor een periode van twee jaar subsidie aanvragen voor de inzet van een cultuurcoach, die verbindingen maakt tussen cultuur, onderwijs en andere domeinen. In de regeling focussen we meer dan voorheen op een wijkgerichte aanpak van de cultuurcoach, waarbij we voorrang geven aan aanvragen voor een cultuurcoach in de wijken die sociaal-economisch lager scoren.  
  • Wij zullen ons er ook in 2025 voor blijven inzetten dat het pand aan Domplein 4-5 behouden blijft voor amateurkunsteducatie.  
  • We werken samen met Utrecht Creative Community aan het creeren van een podium voor creatieve mbo-afstudeerders. 
  • Dit is het laatste jaar waarin budget vanuit het rijk beschikbaar is voor de Impuls Jongerencultuur waarmee, middels een nadere regel, de actieve cultuurparticipatie van jongeren gestimuleerd wordt. 
  • Voor het Street Culture Overleg stellen we een externe coördinator aan die het overleg organiseert en als schakel tussen het netwerk en de gemeente fungeert, met als doel dit per 2026 zelfstandig te kunnen laten functioneren. 
  • We blijven zoeken naar nieuwe locaties voor het toevoegen wijkcultuurvoorzieningen waarbij we ook kijken naar de mogelijkheid van slim ruimtegebruik.  
  • Samen met en via Utrecht Marketing werken we aan het bevorderen van cultuurparticipatie (Culturele Zondagen en Uitfeest), collectieve cultuurmarketing (zoals de Uitagenda) en voeren we onderzoek uit (zoals het Culturele Doelgroepenmodel).  
  • Om de basissubsidie amateurkunst te kunnen behouden zetten we de onderbesteding van de regeling amateurkunsteducatie 2025-2028 en mogelijke bestemmingsfondsen die terugvloeien naar de gemeente in. Daarnaast gaan we door met de reeds ingezette gesprekken met de Stadsschouwburg, Centraal Museum en TivoliVredenburg over hun bijdrage aan de basissubsidie amateurkunst op de langere termijn.

Financiën Deelname en bezoek cultuur

Beïnvloedbaarheid

De grafiek hieronder laat zien welk percentage van de lasten van deze doelstelling beïnvloedbaar is.

De beïnvloedbaarheid voor 2025 34 %, (2026 43 %, 2027 46 % , 2028 47 %)

Naast de verplichtingen in onder andere de cultuurnota 2025-2028, met een subsidieregeling voor 4 jaar, is deze doelstelling beperkt beïnvloedbaar. In 2025 is de beïnvloedbaarheid beperkt door reeds afgegeven beschikkingen en doorlopende contracten. De (maatschappelijke) consequenties die samengaan met keuzeruimte in de begroting betreffen minder cultureel aanbod in de stad en wijken.

Deze pagina is gebouwd op 11/14/2024 16:43:15 met de export van 11/14/2024 16:37:17