Doelstellingen

Versterken veerkracht

Doelstelling 3: Versterken veerkracht

Jeugdigen, ouders, en opvoeders zijn veerkrachtig.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten:

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

 

Nota van uitgangspunten Passende Kinderopvang Utrecht vanaf 2024  

2023

Uitvoering passende kinderopvang

Nota van Uitgangspunten Jongerenwerk Utrecht 2020-2026

2019

Opdracht uitvoering jongerenwerk 2020-2026

Voor deze doelstelling is nieuw beleid in de maak .

Effectindicatoren

Activiteiten

Om onze doelstelling te bereiken, gaan wij het volgende doen:

Nieuwe activiteiten in het begrotingsjaar

  • We starten met de voorbereiding van de nieuwe opdracht van het jongerenwerk die vanaf 1 januari 2027 loopt (zie voor een toelichting de bijlage Hervormingen sociaal domein).  
  • We verkennen met partners hoe professionals flexibeler kunnen worden ingezet op basis van vaardigheden/vakbekwaamheid.  

Activiteiten die we niet meer doen
Niet van toepassing.

Activiteiten die we blijven doen en/of anders gaan doen

  • JoU voert de opdracht jongerenwerk uit conform de nota van uitgangspunten 2020-2026 (Nota van Uitgangspunten Jongerenwerk Utrecht 2020-2026) .
  • In samenwerking met de jeugdgezondheidszorg, JoU, Dock, buurtteams jeugd en gezin en KOOS en Spoor030 breiden we collectieve vormen van hulp en ondersteuning uit, ook benutten we kansen om het collectief werken te verbreden, met bijvoorbeeld samenwerkingen rondom sport en onderwijs. Op verschillende thema's, zoals mentale gezondheid jongeren, is de norm dat jongeren geholpen worden met een collectieve vorm (‘tenzij’), zoals Bukojou-groep.
  • We ondersteunen informele zorgorganisaties en groepsactiviteiten op opgroeien, opvoeden en ontwikkeling (‘Vrijwillige inzet voor elkaar ’ en ‘Sociale prestatie en dagondersteuning’. ).
  • We versterken de samenwerking tussen partners in de sociale basis, basishulp en specialistische jeugdhulp.  
  • We gaan door met het versterken en vergroten van de Vreedzame Wijk-aanpak (Vreedzame stad) met focus op borging in de interne organisatie, doorgaande lijn op VO-scholen, ouderimpuls en de vreedzame visie bij partners. 
  • Zie programma Betrouwbare overheid voor inzet op jeugdparticipatie.
  • We onderzoeken de mogelijkheden om een kinderrechtenscan in te zetten die inzichtelijk maakt waar de rechten van het kind volgens het internationale kinderrechtenverdrag kunnen worden versterkt. 
  • Kinderopvang plus en BSO plus partijen voeren de opdracht voor het bieden van passende kinderopvang verder uit conform de nota van uitgangspunten Passende Kinderopvang Utrecht (zie nota passende kinderopvang: Kinderopvang | Gemeente Utrecht - Zorgprofessionals)   
  • Partners in de sociale basis, (voor)school en kernpartners werken aan betere toeleiding van jeugdigen en ouders naar hulp in de sociale basis. 

Financiën Versterken veerkracht

Binnen deze doelstelling zijn er geen verschillen groter dan 0,5 miljoen euro of meer dan 10% van de baten en lasten.  

Binnen deze doelstelling zijn er geen reservemutaties die dienen te worden toegelicht.

Beïnvloedbaarheid

De grafiek hieronder laat zien welk percentage van de lasten van deze doelstelling beïnvloedbaar is.

De beïnvloedbaarheid voor 2025 22 %, (2026 22 %, 2027 34 % , 2028 34 %)

Het aanbod voor Jeugd in de Sociale Basis is vastgelegd in een meerjarige subsidiebeschikking. Vanaf 2027 zal deze worden opgevolgd door een overeenkomst en is er een mogelijkheid om het beschikbare bedrag te beïnvloeden.

NB: de beïnvloedbaarheid van de onderdelen van het programma is niet optelbaar. Het verlagen van dit budget zal een opdrijvend effect hebben op de kosten van basiszorg en aanvullende zorg en wachtlijsten zullen toenemen.

Deze pagina is gebouwd op 09/12/2024 12:35:45 met de export van 09/12/2024 12:25:50