Het maatschappelijk vastgoed van de Gemeente Utrecht zetten we gericht in om de maatschappelijke opgave van een “Gezond stedelijk leven voor iedereen” mogelijk te maken. We voorzien in de groeiende behoefte aan ruimte voor maatschappelijk relevante partijen door de investeringen in vastgoed zoveel mogelijk mee te laten groeien met de groei van de stad. Hierin de juiste balans vinden, zal de komende jaren een uitdaging met zich meebrengen.
- Het maatschappelijk vastgoed moet maatschappelijk en financieel rendabel zijn. Dit uitgangspunt houdt enerzijds in dat het vastgoed bijdraagt aan de doelstellingen van de gemeente. Anderzijds is het uitgangspunt dat de kostprijs van het vastgoed via de huur (al dan niet met aanvulling via de beleidsvelden aan de huurder) wordt vergoed.
- Het huurprijsbeleid houdt in dat we voor beleidsondersteunend vastgoed een kostprijsdekkende huur hanteren; voor alle overige (commerciële) huurders geldt de markthuur. We verstrekken geen subsidie via de huur.
- Voor het maatschappelijk vastgoed geldt conditie-gestuurd onderhoud als uitgangspunt. Het vastgestelde minimale kwaliteitsniveau is conditieniveau 3 (op basis van NEN 2767).
- Het uitgangspunt is dat de panden, die door de gemeente geëxploiteerd worden, toegankelijk zijn voor iedereen. We borgen dit door middel van de Utrecht Standaard Toegankelijk.
- Wij streven naar energieneutraal bij renovatie en nieuwbouw. Voor bestaande panden versnellen we – met inachtneming van de technische en financiële mogelijkheden – de verduurzaming. We maken daarom per gebouw een afweging van de maatregelen en hun bijdrage aan gezonde verstedelijking.
- Leegstandsbeheer is gericht op het efficiënt inzetten van vastgoed bij leegstand met de focus op maatschappelijk gebruik, waarbij we onderscheid maken tussen korte en lange termijn.