Doelstellingen

Stedelijke omgeving

Doelstelling 1: Stedelijke omgeving

Diverse en veilige stedelijke omgeving draagt bij aan de randvoorwaarden voor een prettig en gezond leven.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten:

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040

2021

Strategische visie voor de stad voor de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving.

Aanvulling Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040

2022

Aanvullende richtinggevende afspraken op de RSU2040 naar aanleiding van het coalitieakkoord.

Grondprijzenbrief 2023

2023

Actualisatie van de geldende grondprijzen voor het jaar 2023 .

Het Utrechts Grondbeleid

2024

Beschrijft de verschillende instrumenten van het grondbeleid die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van de gemeente .

Effectindicatoren

Uitgebreidere informatie over de externe indicator die betrekking heeft op deze doelstelling is te vinden in de Utrecht Monitor .

Activiteiten

Om onze doelstelling te bereiken, gaan wij het volgende doen:

Nieuwe activiteiten in het begrotingsjaar

  • We maken in 2025 verschillende ontwikkelingen mogelijk via intentiedocumenten, bouwenveloppen, Stedenbouwkundige Plannen van Eisen, bestemmingplannen en er worden diverse tenders voorbereid.
  • In 2025 maken we het Omgevingsplan voor de ontwikkeling van fase 1 van Merwedekanaalzone deelgebied 6 (gereed in Q3 2025).
  • We starten met de bouw in Merwedekanaalzone deelgebied 5. De oplevering van de eerste bouwblokken is in 2027/2028. De laatste bouwblokken worden naar verwachting in 2033 opgeleverd.
  • We starten met de herinrichting van Balijeplein/-laan en/of Waalstraat Oost. Balijeplein/-laan wordt naar verwachting in 2029/2030 opgeleverd en Waalstraat Oost in 2027.
  • We stellen een Uitgangspuntennotitie op waarin de uitgangspunten voor de ontwikkeling van Rijnenburg worden vastgelegd. (notitie gereed in 2026)
  • Er zal een nieuwe tijdelijke invulling worden gerealiseerd voor het gemeentelijk bezit aan de Ravellaan 96. Het pand wordt op dit moment tijdelijk verhuurd aan socius die hier studentenwoningen exploiteert, de verhuur loopt in 2025 af. We werken aan de definitieve ontwikkeling en verwachten in 2025 een SPvE voor te leggen aan de Raad.
  • Naar aanleiding van de rioleringsvervanging wordt gekeken naar ruimtelijke optimalisaties van het Janskerkhof. (gereed in 2027/2028)
  • Uitvoering definitieve herinrichting van het Park Paardeveld. (gereed in 2025)
  • We bieden het SPvE van gebiedsontwikkeling Galgenwaard aan, aan de raad, waarbij ook wordt voorgesteld de grondexploitatie Galgenwaard te openen. (ontwikkeling gereed in 2031)
  • We bieden het Masterplan Overvecht Centrum aan, aan de raad. (gereed in 2025)
  • Omgevingswet: In 2025 onderzoeken wij hoe de Utrechtse omgevingsvisie zich verhoudt tot de uitgangspunten van de Omgevingswet en welke acties nodig zijn om de Utrechtse omgevingsvisie volledig in lijn te brengen met de eisen van de Omgevingswet.
  • Erfpachtbeheer, Conversie en bestemmingswijzigingen en Uitgifte Gemeentelijke Eigendommen: Bij het einde van het 50 jarige tijdvak van de Algemene Bepalingen 1974 (AB74) worden de gewijzigde Algemene Bepalingen ter besluitvorming aangeboden inclusief de methode om de gewijzigde grondwaarde en canon vast te stellen.

Activiteiten die we niet meer doen

  • In verband met de bezuinigingsopgave is er geen uitvoeringsbudget voor Maarschalkerweerd Noord.

Activiteiten die we blijven doen en/of anders gaan doen

  • We werken verder aan de lopende projecten in het Meerjaren Perspectief Ruimte (MPR) en continueren investeringen in de openbare ruimte en infrastructuur.
  • We zetten in op de Utrechtse Aanpak om de woningbouw op gang te houden en nemen gericht maatregelen om woningbouwprojecten doorgang te laten vinden.
  • We werken verder aan de besluitvorming voor de MIRT-verkenning OV en Wonen en MIRT-onderzoek A12-zone en Rijnenburg.
  • We voeren een nadere verdieping uit op het ontwikkelperspectief van de stedelijke knoop Lunetten-Koningsweg.
  • Lombokplein: we zijn de bouwteamfase opgestart met de aannemer, we werken gezamenlijk de plannen uit tot een uitvoeringsfasering en uitvoeringsontwerp. Eneco verlegt in 2025 de stadsverwarming (tussen Damstraat en Croeselaan), vooruitlopend op de herinrichtingswerkzaamheden door onze aannemer.
  • We werken verder aan de herontwikkelingsmogelijkheden sport bij Nieuw-Welgelegen
  • Wij werken in Leidsche Rijn verder aan de ontwikkeling en bouw van woningen in Leeuwesteyn, Leidsche Rijn Centrum, Het Zand, Rijnvliet, Haarrijn en Terwijde. En zorgen voor het bouw- en woonrijpmaken van deze gebieden. Verder wordt Park Leeuwesteyn in samenspraak met bewoners aangelegd.
  • Omgevingswet: de invoering van de Omgevingswet heeft op 1 januari 2024 plaatsgevonden. We bevinden ons in een transitieperiode, waarin nog een behoorlijke inzet nodig is om de instrumenten en doelen van de Omgevingswet vorm te geven. Voor 2032 zullen bijvoorbeeld alle “oude” bestemmingsplannen in het tijdelijk omgevingsplan omgezet worden naar het definitieve omgevingsplan. Voor 2027 moet de Utrechtse omgevingsvisie in lijn zijn met de eisen van de wet.    
  • Erfpachtbeheer, Conversie en bestemmingswijzigingen en Uitgifte Gemeentelijke Eigendommen: Bij lopende erfpachtcontracten waarvan de canon niet eeuwigdurend is afgekocht wordt de periodieke vergoeding voor het gebruik van de canon in rekening gebracht en periodiek herzien. Daarnaast wordt bij alle erfpachtcontracten, op het moment dat sprake is van een wijziging van het gebruik, beoordeeld of er sprake is van een economische meerwaarde en wordt deze meerwaarde (indien van toepassing) in rekening gebracht.

Financiën Stedelijke omgeving

Beïnvloedbaarheid

De grafiek hieronder laat zien welk percentage van de lasten van deze doelstelling beïnvloedbaar is.

De beïnvloedbaarheid voor 2025 5 %, (2026 10 %, 2027 2 % , 2028 3 %)

Binnen deze doelstelling is slechts een beperkt deel van de lasten beïnvloedbaar:

- Ruimtelijke ontwikkelingsprojecten die bijdragen aan het realiseren van de ruimtelijke ambities uit de RSU 2040: In het coalitieakkoord zijn deze projecten onderdeel van het investeringspakket Groei in Balans. Het betreft lopende projecten die beïnvloedbaar zijn, maar bij beëindiging zal wel sprake zijn van kapitaalvernietiging.
- Het aanjagen en faciliteren van gebiedsontwikkelingen/versnelling van woningbouw: Hierbij gaat het om bijvoorbeeld kosten voor het opstellen van ontwikkelstrategieën en (omgevings-)visies, loonkosten en (op de initiatiefnemer verhaalbare) plankosten voor anterieure overeenkomsten.
Strategie en ruimte brede kosten: Dit budget is o.a. bedoeld voor een (stevigere) stedelijke sturing (een van de speerpunten van het coalitieakkoord). Voor kosten die niet aan één opgave zijn toe te rekenen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de (personele) kosten van het Development Network Utrecht: het professionele vastgoednetwerk van marktpartijen en gemeente, dat zich inzet voor een duurzame (waarde)ontwikkeling van de stad.
Voor het overige deel van de lasten binnen deze programmadoelstelling geldt dat het onderdelen van geopende grondexploitaties zijn met lasten en baten die netto voor een niet beïnvloedbare ruimte zorgen. Dit geldt ook voor werkzaamheden aan erfpacht, die gedekt worden uit baten
- Voor het overige deel van de lasten binnen deze programmadoelstelling geldt dat het onderdelen van geopende grondexploitaties zijn met lasten en baten die netto voor een niet beïnvloedbare ruimte zorgen. Dit geldt ook voor werkzaamheden aan erfpacht, die gedekt worden uit baten.

Deze pagina is gebouwd op 09/12/2024 12:35:45 met de export van 09/12/2024 12:25:50